9 warzyw, które świetnie nadają się na kwietniki do tworzenia jadalnych krajobrazów.

Jadalny krajobraz to nowy trend, który odwraca na głowę konwencjonalne myślenie o uprawie warzyw i jarzyn. Pokazuje, że warzywa są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie.

Co to jest jadalny krajobraz?

Jadalny krajobraz (ogrodnictwo warzywne, foodscaping), polega na wykorzystaniu roślin użytkowych w rabatach ogrodowych, które zwykle są "zarezerwowane" dla roślin ozdobnych. Jadalny krajobraz może zawierać mieszankę roślin ozdobnych i użytkowych lub tylko rośliny użytkowe.
W jadalnym krajobrazie najważniejsze są nadziemne części roślin. Ich kolor, forma i kształt określają ich miejsce i funkcję w kompozycji rabaty. Niewidoczne części podziemne warzyw korzeniowych (na przykład) nie są najważniejsze. Na rabatę składają się wszystkie elementy widoczne nad ziemią.

Najpopularniejsze warzywa do wykorzystania na grządkach do jadalnych krajobrazów.

Zgodnie z duchem jadalnego krajobrazu, możesz użyć KAŻDEGO warzywa w kwietnikach. Nie ma żadnych ograniczeń. Są pewne warzywa, które są popularne i polecane przez osoby promujące trend jadalnego krajobrazu. Poniżej znajdziesz dziewięć propozycji tych "topowych gatunków" i ich niekonwencjonalnych odmian. Sugestie te zebrałem na wystawie Chelsea Flower Show, gdzie trend jadalnego krajobrazu jest obecny co roku.

Kalarepa

Kalarepa - pyszne warzywo, które jest jednocześnie ciekawostką, jest nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Szczególnie polecana jest odmiana 'Kalibiri (Kolibri)' o fioletowych łodygach i fioletowo zabarwionych główkach. Doda ona oszałamiającego koloru Twojej grządce. Dobrze wygląda zarówno w uprawie rzędowej, jak i w nieregularnych grupach.

Szczególnie godna polecenia jest odmiana 'Kalibiri (Kolibri)' o purpurowych łodygach i purpurowo zabarwionych główkach.
Czosnek szczypiorkowy

Allium schoenoprasum (czosnek szczypiorkowy) wygląda jak trawa ozdobna. Sadząc go na rabacie, wprowadzisz element pionowej kępy, która doda dynamizmu kompozycji. Szczególnie ciekawa i warta polecenia jest odmiana 'Pink Perfection', o różowych kwiatach.

Możesz też wybrać tradycyjny szczypiorek o fioletowych kwiatach.
Sałata

Sałata, moim zdaniem, jest jednym z najważniejszych gatunków do wykorzystania przy aranżacji grządek pod jadalne krajobrazy. Jej kulisty i dość regularny kształt uzupełnia inne kształty warzyw. Można wybierać spośród odmian o różnych kolorach, m.in. neonowo zielonej Tom Thumb, brązowo zabarwionej Little Red Gem lub 'Red Salad Bowl, czy intensywnie zielonej - 'Lettony.

Do wyboru jest wiele różnych kolorów, w tym neonowo zielony 'Tom Thumb (w środku), brązowo barwiony 'Little Red Gem (pierwszy z lewej) i 'Red Salad Bowl (pierwszy z prawej).
.Kale

Jarmuż jest królem wśród jadalnych grządek! Jarmuż jest obowiązkowym elementem każdego jadalnego krajobrazu. Jest to wysokie, silne warzywo, które nadaje strukturę ogrodowi. Można wybierać spośród ciekawych odmian, takich jak piękny "Scarlet" z fioletowymi łodygami lub mocny i ciemny "Black Tuscany", znany również jako czarna kapusta.

Ciemna 'Black Tuscany', znana również jako czarna kapusta.
Cebula i szalotka

Zwykłe cebule i łagodne wierzby to zdrowe, smaczne warzywa, które można wykorzystać na rabatach do tworzenia jadalnych krajobrazów. Forma rośliny jest podobna do średniej wielkości Grasse ozdobnego i można ją stosować na rabatach.

Szalotka "Golden Gourmet" (środek): Forma tej rośliny jest podobna do średniej wielkości traw ozdobnych.
Por

Por jest dużym i wytrzymałym warzywem, podobnym do jarmużu. Pomoże stworzyć zrównoważoną strukturę grządki. Można wybrać oryginalną odmianę - 'Cumbria Sammy x Cross' - dla ciekawszego wyglądu. Liście na 'Cumbria Sammy x Cross' są ułożone symetrycznie i łukowato opadają w dół, dając niezwykły efekt plastyczny.

Liście rośliny 'Cumbria Sammy x Cross' wyginają się w dół, dając plastyczny efekt.
Groszek

Groszek słodki i fasola szalotka to dwie rośliny pnące, które możesz wykorzystać w aranżacji jadalnego krajobrazu. Polecam odmiany, które mają ciekawe ubarwienie strąków, np. fioletową odmianę "Shiraz".

Fioletowe strąki groszku Shiraz.
Rabarbar

Uwielbiam rabarbar, nie tylko za jego smak (wspomnienie z dzieciństwa), ale także za to, jak wygląda. Mocne, nieregularne liście z czerwonawymi łodygami stanowią świetny dodatek do ogrodowych rabat.

Odmiana rabarbaru ` Timperley Early` świetnie prezentuje się na ogrodowej rabacie.
Buraki liściowe

Ostatnim warzywem na liście jest jarmuż. Jest on podstawą w jadalnych krajobrazach. To piękne warzywo ma łodygi o żywych kolorach. Możesz wybierać spośród czerwonego "Rhubarb Chard Bali", żółtego Canary Yellow lub kremowego Lukullus. Możesz mieszać odmiany lub wprowadzić je jako jenodmianowe zgrupowania na rabacie. Zróżnicowanie kolorystyczne łodyg różnych odmian derenia przypomina zmienność odcieni łodyg buraków liściowych.

Do wyboru mamy jaskrawożółty 'Canary Yellow', czerwony 'Rhubarb Chard Bali' i kremowy 'Lukullus'.

Jadalny krajobraz w akcji

W zeszłym roku, na wystawie Chelsea Flower Show, ogród pokazowy został poświęcony i zaprojektowany w całości wokół idei jadalnego krajobrazu. Był to ogród IKEA i Toma Dixona "Gardening Will Save the World Garden". Wielopoziomowa instalacja składała się przede wszystkim z roślin użytkowych, które potraktowano jak "zwykłe" kwiaty ozdobne, tworząc jadalny miniaturowy krajobraz.

IKEA & Tom Dixon - Gardening Will SAVE The World Garden. IKEA & Tom Dixon - Gardening will SAVE The World Garden.

Baw się warzywami. Nie bój się ich eksponować i łączyć z ozdobnymi kwiatami. Warzywa mogą być zabawą! Ich uprawa to źródło ogromnej satysfakcji. Ebook możesz kupić w ciągu tygodnia w sklepie Fajne Ogrody, jeśli chcesz poznać metody i triki polecane przez profesjonalistów i praktyków. Szczegóły dostępne są poniżej: